POSJETITE KURAN.BA
 
 

medureligiski dijalog

E.H | Novi Horizonti br/str. 9

Ovih dana je sve više aktuelan “medureligijski dijalog” i pokušaj zbližavanja sljedbenika jevrejstva, kršcanstva i islama. S obzirom da se radi o, prije svega ideološkom pitanju, te da se iznose tvrdnje kao što su: “Bog je htio da religije budu razlicite...” “Niko nema pravo da tvrdi da posjeduje cjelokupnu istinu...” “Sve su vjere ispravne...” i slicno, dužni smo da se na ovu temu osvrnemo sa kur’ansko-sunnetskog aspekta.
Prvo:

U temelje islama, koji su opcepoznati i u kojima su saglasni svi muslimani spada i cvrsto ubjedenje da danas na cjeloj zemaljskoj kugli ne postoji druga ispravna vjera osim islama i da je islam posljednja Allahova vjera koja je derogirala sve prethodne. Zato, danas ne postoji ni jedna vjera pomocu koje je moguce ispravno obožavati Allaha, dž.š, osim islama. Allah, dž.š, kaže: 'A onaj koji želi neku drugu vjeru osim islama, nece mu biti primljena, i on ce na onom svijetu nastradati.” (Alu-‘Imran, 85) A islam je, nakon poslanstva Muhammeda, s.a.v.s, samo ono sa cime je on došao.
Drugo:

U temelje islama koji su opcepoznati i u kojima su saglasni svi muslimani spada i cvrsto ubjedenje da je Kur’an casni posljednja Allahova, dž.š, objava i da je on derogirao sve prijašnje objave (Tevrat, Zebur, Indžil i ostale). Zato, danas ne postoji druga Knjiga pomocu koje je moguce ispravno obožavati Allaha, dž.š, osim Kur’ana. Allah, dž.š, kaže: 'A tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da potvrdi knjige prije nje objavljene i da nad njima bdi. I ti im sudi prema onome što Allah objavljuje i ne povodi se za prohtjevima njihovim, i ne odstupaj od Istine koja ti dolazi...” (El-Maida, 48)
Trece:

Dužni smo vjerovati da su Tevrat i Indžil derogirani i da su iskrivljeni dodavanjem i oduzimanjem od originalnog teksta. O tome Allah, dž.š, kaže: “Ali, zato što su zavjet svoj prekršili, Mi smo ih prokleli i srca njihova okrutnim ucinili. Oni su rijeci s mjesta na kojima su bile uklanjali, a dobar dio onoga cime su opominjani izostavili. I ti ceš kod njih, osim malo njih, neprestano na vjerolomstvo nailaziti...” (El-Maida, 13) “A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: “Evo, ovo je od Allaha” – da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj nacin zaraduju!” (El-Bekara, 79) “Neki od njih uvijaju jezike svoje citajuci Knjigu da biste vi pomislili da je to iz Knjige, a to nije iz Knjige, i govore: “To je od Allaha!” – a to nije od Allaha, i o Allahu svjesno govore laži.” (Alu-‘Imran 78)
Iz navedenog jasno se vidi da su Tevrat i Indžil iskrivljeni i da je ono što je ostalo od istine u njima sadržano u Kur’anu, a ostalo je iskrivljeno i neistinito. U sahih hadisu prenosi se da se Poslanik, s.a.v.s, jako naljutio kada je u ruci Omera, r.a, ugledao stranicu Tevrata i rekao: “Zar, ti sumnjaš u mene, o sine Hattabov?! Zar ja nisam došao sa jasnom kristalno cistom vjerom? Kada bi moj brat Musa bio živ, ne bi preostalo ništo drugo nego da mene sljedi.” (Prenose Ahmed i Daremi)
Cetvrto:

U temelje islama, koji su opcepoznati i u kojima su saglasni svi muslimani, spada i cvrsto ubjedenje da je naš poslanik Muhammed, s.a.v.s, posljednji poslanik. Allah, dž.š, kaže: 'Muhammed nije roditelj nijednom od vaših ljudi, nego je Allahov poslanik i posljednji vjerovjesnik – a Allah sve dobro zna.” (“El-Ahzab”, 40) Danas ne postoji ni jedan poslanik kojeg je obavezno slijediti osim Muhammeda, s.a.v.s. Cak da je neki od njih danas živ, ne bi preostalo ništa drugo nego da slijedi Muhammeda, s.a.v.s. Isto se odnosi i na njihove sljedbenike. Kada se Isa, a.s, pojavi, na kraju ovog svijeta, slijedit ce Muhammeda, s.a.v.s, i suditi po njegovom šerijatu.
Isto tako, u temelje islama koji su opcepoznati i u kojima su saglasni svi muslimani spada i cvrsto ubjedenje da je naš poslanik Muhammed, s.a.v.s, poslan svim ljudima. Allah, dž.š, kaže: ' Mi smo te poslali svima ljudima da radosne vijesti donosiš i da opominješ, ali vecina ljudi ne zna.” (“Sebe’”, 28) “Reci: “O ljudi, ja sam svima vama Allahov poslanik...” (“El-A’raf”, 158)
Peto:

U temelje islama koji su opcepoznati i u kojima su saglasni svi muslimani spada i cvrsto ubjedenje da je nevjernik svaki jevrej, kršcanin ili bilo ko drugi ko nije prihvatio islam, te da su svi oni neprijatilji Allaha, Njegova Poslanika i vejrnika (muslimana). Allah, dž.š, kaže: “Oni koji ne vjeruju izmedu sljedbenika knjige i mnogobošci, bice, sigurno, u vatri džehennemskoj, u njoj ce vjecno ostati; oni su najgora stvorenja.” (“El-Bejjine”, 6) U Sahih Muslimu prenosi se da je Poslanik, s.a.v.s, rekao: “Tako mi Allaha, nijedan covjek danas nece umrijeti, ukoliko bude cuo za mene, a zatim u mene ne povjeruje, a da nece biti kažnjen u Džehennemu.”
A poznato je i pravilo po kome onaj ko nevjernika ne smatra nevjernikom dovodi u pitanje svoj iman.

Iz navedenih temelja islamskog vjerovanja jasno se zakljucuje da je poziv u jedinstvo i zbližavanje religija opasna ideja koja ima za cilj da pomiješa istinu sa neistinom i da sruši temelje islama. Allah, dž.š, kaže: “Oni ce se neprestano boriti protiv vas da vas odvrate od vjere vaše, ako budu mogli.” (“El-Bekara”, 217) “Oni jedva cekaju da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki.” (“En-Nisa’”, 89)
Ova opasna ideja, isto tako, ima za cilj da izbriše razlike izmedu islama i kufra, istine i neistine, dobra i zla, te da razbije barijeru koja se nalazi izmedu muslimana i nemuslimana. Da se ukine svaka ideja o potrebi rezervisanosti spram njih, ili eventualno o džihadu protiv njih.
Zato, nije dozvoljeno muslimanu, koji vjeruje u Allaha - kao svoga Gospodara, islam - Njegovu vjeru i Muhammeda, s.a.v.s, - Njegova Poslanika, da prihvati ovu ideju, ili joj se prikljuci, ili na bilo koji nacin odobri i podrži je.
Allahu dragi, pokaži nam istinu istinom i omoguci nam da je slijedimo, a neistinu neistinom i omoguci nam da je se klonimo!